ВАЖЛИВО!

ІНФОГРАФІКА

Дорожня карта для людей, переміщених в межах країни (доповнена по всій Україні)

ДОВІДНИК
демобілізованого учасника антитерористичної операції

 

>

   
05.02.2019

У Центральному районі за 2018 рік Службою у справах дітей у батьків відібрано 37 дітей: в родини повернулися тільки 15

Відповідно до ч.1 ст.170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених п.п. 2-5 ч.1 ст. 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабусі, дідусеві, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Відповідно до пунктів 2-5 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

За 2018 рік до КЗ «Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» влаштовано 37 дітей із Центрального району. Із них 22 – за направленням Служби у справах дітей адміністрації Центрального району; 14 – за актом правоохоронних органів; 1 – самозвернення.

Причини вміщення дітей до реабілітаційного центру мають різний характер. У минулому році це: залишення дитини без батьківського піклування – 2 дітей; негайне відібрання дітей у батьків у зв’язку із загрозою їх життю та здоров’ю – 14; у зв’язку зі складними життєвими обставинами (хвороба, безробіття тощо) – 6 дітей.

Нажаль, не всі батьки стають на шлях виправлення аби повернути власну дитину та подарувати родинне тепло і батьківську турботу. У 2018 році із 37 дітей тільки 15 повернулися до своїх батьків; 5 отримали статус дітей позбавлених батьківського піклування; 15 дітей наразі перебувають у центрі очікуючи відповідних рішень суду щодо позбавлення батьківських прав або відібрання їх у батьків без позбавлення батьківських прав.

У 2017 році до реабілітаційного центру вміщено 35 дітей із Центрального району. Із них 20 – за направленням Служби у справах дітей адміністрації Центрального району; 14 – за актом правоохоронних органів; 1 – самозвернення.

Причини вміщення дитини в реабілітаційний центр: негайне відібрання у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю – 3 дітей; у зв’язку із жорстоким поводженням батька – відібрано 1 дитину; звернення батьків у зв’язку зі складними життєвими обставинами – 7 дітей; у зв’язку із відсутністю батьківського піклування – 2.

 

Служба у справах дітей адміністрації Центрального району